prva strana

Petak, 3. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pat pozicija raštimovanog orkestra

Branko Vićentijević (foto: Dragan Krunić)

ČEKA SE BEOGRAD

- Kako je počelo, tako se i nastavlja. Dokaz za to su promotivna konferencija za novinare novog opštinskog rukovodstva, ali i prva radna sednica Opštinskog veća. „Presica” je prošla u znaku dr Tomićevog odgovora Liberalima Srbije (dojučerašnjim novodemokratama) na njihov zahtev da podnese ostavku, kao i u objašnjavanju (neobjašnjivog) „zakonitog” načina konstituisanja SO Valjevo. Gradonačelnik je ponovio da će ostavku podneti ako je zatraže građani koji su ga izabrali ili ako sam proceni da nije kadar da obavlja poverene mu poslove. Radna sednica Opštinskog veća, gotovo protokolarnog karaktera, bila je nepripremljena. Bez ijedne reči ozbiljne analize o štetama, koje je nevreme, u dva navrata, pričinilo žiteljima većine sela u Valjevskoj opštini. A i dogovor o potrebi preispitivanja rada „Elektrodistribucije” na narednoj sednici došao je tek na kraju „pod razno”, kada je konstatovano da u dnevnom redu čak i nema „uobičajene tačke ‘razno i tekuća pitanja’”.

Nastavak rada SO Valjevo i njenih funkcionera zavisi od već pominjanog tumačenja Ministarstva za lokalnu samoupravu Srbije. Da li je u Kuću na Gradskom trgu, uz zahtev da se ministarstvu zvanično dostave opštinski statut i poslovnik o radu, te zapisnici sa konstitutivne sednice lokalnog parlamenta, stiglo i upozorenje iz Beograda da se „obustave dalje (slične) aktivnosti” pokazaće (blisko buduće) vreme. Tek, u Lelić i Valjevo, na poziv ovdašnjih partijskih drugova, manirom SPS-ovih gubernatora iz ne tako davnog vremena, stigao je Veljo (Ilić). Ponovio je kapitalnu priču o kapitalnim radovima u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu. Auto-put za južni Jadran, koji će po ministrovom proći pored Slovca, Valjeva, Mionice, Ravne gore, Takova i (Titovoužičke) Požege, produžio se na sever do Subotice (preko Ostružnice i Beograda). Političkim „neznalicama” je poručio da se „sklone u zadnje redove i uče kako se radi” e da bi opet (valjda od Njega) „dobili šansu”.

U legitimnost toka konstitutivne sednice SO Valjevo, doduše dosta mlako prezentirano, uveren je još jedan Ilić – Milorad, Mića „Kaplar”, bivši SPS-ov gradonačelnik (1992-2000). Čoveku treba verovati, prvi je patentirao izum da se 25 odbornika može brojati i kao 26, pogotovo ako je u pitanju kvorum neophodan za donošenje tako važne odluke kakva je za njegova vakta bila ona o produženju samodoprinosa za izgradnju i opremanje Valjevske bolnice. Iako se tada nije dao doći da je, uz ostalo, prekršeno i osnovno kućno vaspitanje, kasnije je priznao da su socijalistima za donošenje odluke nedostajali njihovi odbornici Života Ćosić i Kosta Vesić Liketa u situaciji kada je opoziciona Koalicija „Zajedno” (1996-2000) napustila skupštinsku salu.